Stand-up magic show – således kalder mange tryllere i dag deres trylleshow. Begrebet er taget fra “stand-up comedy”, og idéen er selvfølgelig at signalere, at formen er lidt (og i virkeligheden meget lidt) den samme.  Men – det er først og fremmest en form for snylteri på et kendt begreb.

Et andet eksempel på samme snylteri er  betegnelsen “Magisk entertainer”. De fleste mennesker forbinder en entertainer med en person, der kan lidt af det hele – synge, danse, spille teater m.v. Og hvis de skal nævne en dansk entertainer, nævner de som regel Victor Borge, Thomas Eje m.fl. Så idéen her er selvfølgelig også at snylte lidt på de associationer publikum har. Men er det ikke lidt langt ude?

Og rent grammatisk er magisk jo et tillægsord – i stil med fantastisk tryllekunstner … Men er det ikke op til publikum selv at bedømme om en entertainer er magisk?!

Hvorfor er nogle tryllere så bange for at kalde sig tryllekunstnere? Svaret finder man måske i Politikens synonymordbog.  Under “tryllekunstner” står der: gøgler, illusionist, troldmand.  Og slår man så op under “gøgler” står der (og hold nu godt fast!): akrobat, artist, badutspringer, bajads, cirkusklovn, dumme-peter, farcør, harlekin, hofnar, jonglør, klovn, komiker, manegeklovn, markskriger, nar, pauseklovn, skuespiller, taskenspiller, tryllekunstner.

Hvis det er de associationer, tryllere tror folk får, når de hører ordet tryllekunstner, kan man godt forstå dem.  Men burde man ikke i stedet tilstræbe at forandre publikums associationer ved at være en dygtig (og magisk!) tryllekunstner, der præsenterer publikum for en udsøgt, magisk oplevelse? Eller skal vi for evigt “skamme” os over at være tryllekunstnere og kalde os noget andet for at være med i det “fine” selskab? Faktisk beskriver betegnelsen tryllekunstner jo meget præcist, hvad det egentlig er, vi laver.

Hvad siger du, kære skriftlig-kommunikation-afkodningsekspert?

:)

Showkatalog2014Er du også på udkig efter et overraskende, morsomt og magisk indslag til familie-festen, personalefesten eller julefrokosten?

Så bør du have mit nye showkatalog. Kataloget fortæller om de mange magiske muligheder, du som arrangør kan gøre brug af, hvis du vil fortrylle et kræsent publikum.

Du får programmet gratis tilsendt ved at ringe på 30 63 52 51 eller sende en mail til henrik@henrikchristensen.com. Du kan også bestille det via henrikchristensen.com

Vil du også lære at trylle? Besøg Trylleakademiet.