På besøg hos Leo Topp i tryllefabrikken.

Mandag d. 1. oktober 2012 døde Leo Topp i en alder af 85 år. Leo var manden bag Topp’s Magic – et tryllefirma i Sakskøbing, der fabrikerede og solgte tryllesæt til legetøjsbutikker og tryllerekvisitter til tryllekunstnere i Danmark og resten af verden. Mange af min generations tryllekunstnere blev interesseret i trylleri efter at have fået et tryllesæt fra Topp’s Magic.

Leo Topp begyndte selv med at optræde med trylleri som barn under navnet Mr. Leon. Dengang måtte man fremstille sine tricks selv, så det gjorde Leo også. I begyndelsen af 1960’erne startede han så firmaet Topp’s Trylleindustri og begyndte at fremstille tricks, der blev solgt til kunder i hele Danmark – både private og professionelle. Og en af de helt store successer var Topp’s Magic tryllesæt, der blev solgt i legetøjsbutikker.

Udstilling på fabrikken af nogle af Topps prototyper.

Naturligvis købte jeg også et af Topp’s Magic tryllesæt. I alle sættene lå en seddel, som man kunne sende ind og bestille det store tryllekatalog. Så det gjorde jeg selvfølgelig. Og tryllekataloget fra Topp’s Magic var virkelig noget, der satte drømme i gang. Kataloget var fyldt med flotte tegninger og beskrivelser af de enkelte numre. Jeg kunne stort set samtlige beskrivelser udenad – og ikke at forglemme – hvad numrene kostede. Kan også huske at jeg havde en forestilling om, at det måtte være vidunderligt at bo i Sakskøbing, hvor der lå en ”tryllefabrik”.

Alle de penge, jeg tjente på at optræde med trylleri da jeg var dreng, blev stort set brugt på at købe nye rekvisitter hos Topp. Så udfyldte jeg en bestillingsseddel, lagde den i en kuvert og skrev adressen Topp’s Magic, Rådhusgade 17 4990 Sakskøbing udenpå (adressen kan jeg stadigvæk udenad). Så ned og putte brevet i postkassen og så var det bare at vente på at pakken med de nye mirakler kom. Det kunne dengang godt tage 2-3 uger. Har altid troet, at det var postvæsenet, der var langsomt, men har senere fundet ud at, at det sikkert var Topp, der ikke kunne følge med efterspørgslen.

I løbet af min ungdom har jeg bestilt, modtaget og åbnet utallige pakker fra Topp’s Magic. Man kendte jo ikke hemmeligheden bag numrene, når man bestilte dem, så jeg var altid spændt på at lære hemmeligheden bag numrene at kende.

Foran indgangen til Topp’s Trylleindustri, Sakskøbing.

Senere mødte jeg Leo og han hustru Tove på tryllekongresser og ved tryllemøder rundt i landet. Og for et par år siden besøgte jeg dem endelig i deres hjem, som ligger lige ved siden af tryllefabrikken i Sakskøbing. Det var dejligt at blive inviteret indenfor til kaffe hos dem og se og fornemme stedet, som har spillet så stor en rolle i min magiske ungdom og givet stof til mange drømme.

Hvil i fred, Leo – og tak for alle drømmene.

:)

Showkatalog2014Er du også på udkig efter et overraskende, morsomt og magisk indslag til familie-festen, personalefesten eller julefrokosten?

Så bør du have mit nye showkatalog. Kataloget fortæller om de mange magiske muligheder, du som arrangør kan gøre brug af, hvis du vil fortrylle et kræsent publikum.

Du får programmet gratis tilsendt ved at ringe på 30 63 52 51 eller sende en mail til henrik@henrikchristensen.com. Du kan også bestille det via henrikchristensen.com

Vil du også lære at trylle? Besøg Trylleakademiet.