Så er der igen teaterleg på TV3 Puls med serien ”Ånderne vender tilbage”!  Det er nærmest pinefuldt for mig at opleve voksne mennesker, der i ramme alvor stiller sig op og fortæller om deres kontakt med ånder.

Så lidt af udsendelsen i går aftes, hvor det var parret Helene og Mads, der følte sig plaget af ånder i deres hus. Helene har ”oplevet” at en ånd har forsøgt at drukne hende i køkkenvasken (!) og parret har også oplevet at alt deres barns elektriske legetøj en aften gik i gang helt af sig selv (!).

I selve udsendelsen ser vi dog intet overnaturligt ske. Alt bliver fortalt af parret og det er op til seerne at tro på historierne. Den nærmest bevidstløse vært i udsendelsen, Ibi Støving, fungerer som advokat for parret og nikker og accepterer deres historier som fakta og opildner dem derved til at gøre historierne bedre ved tilsyneladende at tro på dem. Værten udtaler selv efter snakken med det plagede par: – Der sker faktisk noget i alle rum og – Det er en krigszone her.

Ja, i din fantasi, søde Ibi …

Da ånderne desværre ikke vil medvirke i udsendelsen bliver de plagedes historier i stedet for ”rekonstrueret” og herefter redigeret i post production. De vises så med slørrede billeder, uhyggelig underlægningsmusik og passende lydeffekter, så det nærmest bliver helt virkeligt!

Den dybe, mandlige voice-over fortæller desuden historien tilpas dramatisk, så vi bliver godt underholdt. Alle elsker at få fortalt en god gyserhistorie.

Senere møder vi det kvindelige medium, der skal i kontakt med ånderne i huset og evt. drive dem væk. Hun bliver af den mandlige voice-over præsenteret som ”Et af de mest respekterede og anerkendte åndelige medier”. Hvem er hun mon respekteret og anerkendt af – hendes kollegaer i samme fantasibranche?

Det første hun siger efter at hun er kommet ind i huset er noget i retning af: – Jeg føler mig både velkommen og samtidig føler jeg en aggressiv energi, der siger ”Gå væk herfra!”. Ja, så er hun da dækket godt ind.

Mediet bliver ikke stillet til regnskab for sine åndfulde fantasier, så der er frit valg på alle hylder. I dette tilfælde kom mediet i hendes fantasi frem til at der var 3 ånder i huset: En yngre og en ældre mand samt en ældre dame. Og så gik det næste stykke tid med at fantasere mere om dem.

PICT0183
Harry Houdini (1874-1926).
For nogle år siden besøgte jeg Houdini-museet i Houdinis hjemby Appleton, Wisconsin, USA,
hvor jeg tog et foto af dette dystre portræt.

Mange mennesker ønsker at tro, at der findes noget overnaturligt. Det kan være med til at give deres tilværelse mening, at der måske findes en verden hinsides vores, hvor vi kan leve videre som ånder. Det er efter min mening dog helt til grin, når nogle stiller sig frem som talsmand for ånderne og hævder at være i kontakt med dem.

Samtidigt er det en hån mod de mennesker, der forledes til at tro, at de kommer i kontakt med en afdød. Af denne årsag dedikerede tryllekunstneren Harry Houdini (1874-1926) den sidste del af sit liv på at afsløre charlataner og såkaldte “medier”, der påstod, at de kunne komme i kontakt med ånder.

Da de første episoder af ”Åndernes magt” gled over skærmen for omkring 10 år siden skrev jeg en kronik, hvor jeg kiggede nærmere på en af udsendelserne.

I kronikken ”Åndernes (af)magt” forklarer jeg, hvordan mediet i udsendelsen forsøgte at skabe en illusion af at være i kontakt med en afdød.

Alt sammen ud fra et beskedent håb om at folk ville tænke sig om en ekstra gang inden de overbeviste sig selv om, at det er muligt at komme i kontakt med afdøde. 🙂

Se kronikken hos Politiken her.

Kronikken kan også læses på min hjemmeside her .

Besøg Houdini-museet her.

Showkatalog2014Er du også på udkig efter et overraskende, morsomt og magisk indslag til familie-festen, personalefesten eller julefrokosten?

Så bør du have mit nye showkatalog. Kataloget fortæller om de mange magiske muligheder, du som arrangør kan gøre brug af, hvis du vil fortrylle et kræsent publikum.

Du får programmet gratis tilsendt ved at ringe på 30 63 52 51 eller sende en mail til henrik@henrikchristensen.com. Du kan også bestille det via henrikchristensen.com

Vil du også lære at trylle? Besøg Trylleakademiet.